Hackerangreb. Det lyder voldsomt. Og det er det sådan det også. Når man hører ordet hackerangreb tænker man ofte på hackerangreb på store virksomheder, store personligheder eller måske endda regeringer. Men hackerangreb kan også ske for helt almindelige privatpersoner. Så snart du har en computer med internetforbindelse, så er det muligt at hacke dig.
Hvad er hacking?
Ordet hacking betyder egentlig uautoriseret adgang til computer. Det kan være din e-mail, din Facebook konto, dit personnummer eller måske dit betalingskort. Hackere er blevet utrolig dygtige og meget snedige, og derfor skal man ikke skamme sig hvis man bliver hacket, det kan ske for os alle sammen. Nogle gange er du måske ikke engang klar over at du er blevet hacket, fordi hackerne får det til at ske så hurtigt og usynligt at du ikke når at opdage noget. Det kan ske hvis du åbner en fil i din mail, som ligner en fil fra en du kender. Filen kan eksempelvis indeholde en trojansk hest, som så vil aflure dine betalingskort oplysninger.
Vores verden bliver mere og mere digital, og netop derfor er hacking en større og større trussel, fordi vi har så mange af vores private oplysninger liggende digitalt. Vi har på vores mobiler apps til alt. Vores sygesikring, vores Nem-ID, vores netbank, sociale medier osv.
Hvordan undgår jeg at blive hacket?
Nu kan du måske godt sidde og gå lidt i panik, og blive helt paranoid. Det behøver du altså ikke. Der er nogle god råd til hvordan du sikrer dig mod at blive hacket, og samtidig er der også gode råd til hvad du skal gøre hvis du bliver hacket.
– Sikkerhedskopiering: Du skal tage sikkerhedskopier af dine data. Dette skal du gøre løbende sådan at du ikke mister nogle vigtige date hvis din computer skulle blive lukket ned af en hacker.
– Vær opmærksom: Vær opmærksom på hvilke e-mails du åbner. Hvis du ikke kan genkende afsenderen, eller hvis noget ser mistænkeligt ud, så skal du ikke åbne nogle links eller filer der måtte være i e-mailen.
– Antivirusprogram: Hav virusbeskyttelse på din computer. Et Antivirus program kan fange mange trusler udefra, inden de når at infiltrere din computer. Samtidig kan programmet også gøre dig opmærksom på hvis noget er sluppet igennem, som du skal være opmærksom på.
– Passwords: Lav gode passwords, og hav ikke det samme password til alle dine kontoer. Det vil altså sige at kodeordet 1234 eller din fødselsdato, den går ikke.
Hacket på de sociale medier
Du kan også blive hacket på de sociale medier. Dette gælder både Instagram, Facebook, Twitter og så videre. Der er rigtig mange der har oplevet dette, og det er selvfølgelig en ubehagelig følelse. Ofte vil der ske det at hackeren poster opslag i dit navn, dette kan være chikanerende opslag, politiske opslag, eller måske opslag om reklame. Også her gælder det altså om at lave et kodeord der er stærkt, sådan at en hacker ikke vil kunne gætte det.
Er skaden sket?
For det første, lige meget hvordan du er hacket, må du ikke gå i panik. Du skal altså kontakte politiet, så vil de hjælpe dig.
Er du blevet hacket på de sociale medier, skal du først kontakte politiet, herefter skal du se om du overhovedet kan komme ind på din konto, hvis ikke du kan det, skal du kontakte udbyderen og bede dem lukke kontoen. Hvis du stadig har adgang til din konto skal du hurtigst muligt ændre dit kodeord. Herefter skal du informere dine venner om at du er blevet hacket, sådan at de der eventuelt har modtaget noget fra hackeren, er klar over at det ikke er dig der har sendt det. Du skal også skrive at de ikke må åbne nogle vedhæftede filer du har sendt.
Hvis det eksempelvis er dine betalingskort der er blevet hacket, skal du først melde det til politiet. Derefter skal du ringe til din bank og få lukket kortet, samt anmelde eventuelle aktiviteter på din konto som du ikke har noget med at gøre. Banken kan gå ind og kompensere for de penge der er blevet taget fra din konto, men det kræver at du anmelder det. Så skal du selvfølgelig lukke alle dine kort og få nye.