En walkie talkie er efterhånden et forældet produkt, da mobiltelefonerne har taget over. Det betyder dog ikke, at børn ikke stadig synes, at det er utroligt sjovt at walkie talkies til at kommunikere på afstand. Og der er faktisk flere situationer, hvor et walkie talkie sæt kan bruges.
Det er nemlig en pålidelig kommunikationsform, der for eksempel ikke kræver mobilabonnement eller internetforbindelse.
Hvis du vil vide meget mere om, hvordan en walkie talkie fungerer, og hvilket regler der er, så læs mere her, hvor vi gennemgår netop dette.
Hvordan virker en walkie talkie?
En walkie talkie er en lille smart enhed, der gør det muligt at kommunikere med hinanden via radiofrekvens. Det blev brugt meget i gamle dage, før mobiltelefonen blev opfundet og internettet og mobilabonnementerne gjorde dem irrelevante.
Det er dog stadig hyppigt brugt på for eksempel industrielle byggepladser, til underholdning i hjemmet – særligt børn er vilde med dem – eller om bord på skibe og i lignende situationer, hvor internettet og mobilabonnementet måske ikke rækker.
Rækkevidden på en walkie talkie
Fordi en walkie talkie benytter radiofrekvens, så er den begrænset af en vis rækkevidde. Rækkevidden afhænger dog helt af det walkie talkie sæt, som du har købt. Derfor skal du selvfølgelig også være opmærksom på dette, når du køber sættet.
Til hjemmebrug eller til brug på arbejdet er det rigeligt med en rækkevidde på 2 – 3 km, men til camping og friluftsliv kan det være en fordel, hvis de rækker længere end dette, da de ofte også vil blive brugt, når du er afsted på tur. Her vil det være ideelt, hvis rækkevidden er stor nok til, at du kan tage ud og vandre og stadig have kontakt med dem, der bliver tilbage på campingpladsen.
Du kan finde forskellige walkie talkies med forskellige rækkevidder, og nogle rækker endda helt op til 10 km. Derfor er det noget af det, som du skal være opmærksom på, inden du køber den.
De forskellige regler
Selvom der ikke er mange regler for brug af walkie talkies, så er der alligevel nogle få, der er værd at pointere.
I 2019 kom der et nyt regelsæt for walkie talkies, hvilket måske virker en smule underligt, når du tænker på, at mobiltelefonen efterhånden har overtaget. Dog giver det god mening for dem, der stadig benytter radiofrekvenser til at kommunikere.
For eksempel gælder samme regel for walkie talkies og mobiltelefoner: de må ikke bruges, når du kører bil, hvis de er håndholdte. Det giver en bøde på minimum 1500 kr., og det gør det altså usikkert for både dig selv, men også andre på vejene omkring dig.
Derudover er det også værd at vide, at alle frekvenser ikke er lovlige. Hvis du køber en walkie talkie til børnene, så kan den selvfølgelig kun bruges på de lovlige, og det gælder også de fleste andre.
Frekvensbånd, som du ikke må benytte, inkluderer dem, der bruges af politi, sygevæsenet, brandvæsenet og officielle radiokanaler.