Når du går ned og køber en elpære i det lokale supermarked, så tænker du måske ikke over, hvordan pæren kan passe ind i lamperne i dit hjem. Og det er uanset, hvor lamperne kommer fra, hvem der har lavet dem, og hvad de kan.
For når det kommer til disse produkter, så arbejder man her med ”åbne standarder”. Og det betyder, at alle kan være med til at designe og kommercialisere produkter, som bruger standarderne.
Men hvad er åbne standarder helt præcist – og hvorfor er det, at de er så vigtige for moderne softwareudvikling?
Åbne standarder og open source – hvad er forskellen?
På engelsk kaldes ”åbne standarder” for ”open standards”, så det er da klart, at man ville kunne forveksle åbne standarder og open source. Men der er faktisk en forskel!
Open source beskriver en form for software. Det er software, hvor koden er frit tilgængelig, altså kilden til softwaren kan tilgås af alle. Samtidig må man også gerne modificere i softwaren og koden, som man har lyst til.
Åbne standarder har mere at gøre med det fundament, som softwaren er udviklet på. Åbne standarder er noget, som bruges til forskellige dele af din software.
Her kan man lave en parallel til eksemplet med elpærerne. For fatninger og lignende er åbne standarder. De kan bruges af alle, og er frit tilgængelige, og når de bruges således, så kan man altså bruge teknologien forskellige steder – det samme gælder for software.
Man bliver ikke fanget af specifikke udbydere
Når man vælger at udvikle software med bestemte protokoller, så er der nogle gange mennesker, der ejer de protokoller på en eller anden vis. Kort sagt, så betyder det, at du skal i kontakt med disse mennesker for rent faktisk at må bruge protokollen eller funktionen.
Åbne standarder eksisterer netop for at stoppe dette. Siden de åbne standarder er frit tilgængelige for alle, så er det alle softwareudviklere, som kan bruge dem. Det betyder altså, at man ikke skal være bundet til en bestemt implementering eller en bestemt udbyder.
Og dette betyder også, at der ikke direkte er nogle udbydere, som kan spænde ben for udviklingen. I stedet er det meget mere markedsdrevet. Markedet er altså med til at bestemme, hvilken software er bedst – for vi arbejder alle under samme standard.
Applikationer er lettere at flytte rundt på
Som softwareudvikler har du sikkert prøvet det før – man vil gerne flytte én applikation hen til en anden platform fra den, som man har nu. Hvad end vi snakker API’er eller nye sikkerhedsprotokoller, så er det nogle gange nødvendigt at lave denne portering.
Men hvad gør man så? Jo, der skal faktisk ikke så meget til. For med de åbne standarder, så vil du let kunne flytte alting. Når softwaren, som du flytter, og platformene, både den du har nu og den tidligere brugte, alle er udviklet under samme rammer, så er det lige pludseligt meget nemmere at flytte rundt på dem.
Igen kan man sammenligne det med elpærerne. Hvis du går ud og vil erstatte din spisebordslampe med en ny og federe model, så behøver du ikke gå ud og finde en ny pære. Du kan sætte den samme i igen, og der vil stadig være lys!
Selve softwareudviklingen bliver mere strømlinet
Snakker vi softwareudvikling, så snakker vi ikke om en lige proces. Den er kringlet, og der er en hel masse forskellige ting, som skal holdes i mente, når man arbejder her. Derfor kunne det da være rart, hvis man kunne strømline projekterne.
Her er de åbne standarder igen vores redningsmænd! Forestil dig eksempelvis, at du skal bygge en hjemmeside. Er det så ikke rart, at du netop ikke skal starte med at finde ud af, hvordan hjemmesiden, routeren, browseren og serveren skal kommunikere på kryds og tværs? Det er fordi, at de er underlagt åbne standarder. De er udviklet under samme tag, og derfor, så er kommunikationen allerede klaret.
Derfor er der altså ikke nogen, der behøver lige nye kommunikations- eller sikkerhedsprotokoller, fordi vi har de åbne standarder. Alle kan bruge dem, og man kan derfor udvikle software, der faktisk er nytænkende og innovativt.
Filerne kan bruges igen
I nogle situationer, så vil en filtype være udbudt af én aktør. Det betyder altså, at den filtype ikke rigtigt kan bruges i andre øjemed, fordi udbyderen er den eneste, som har softwaren, der kan håndtere den.
Men forestil dig nu, at du skal skifte software, og at du skal bruge nye programmer. Hvad gør du så med alle disse filer? Hvordan tilgår du dem så?
Åbne standarder er med til at sørge for, at dette aldrig bliver et problem. Når man laver filtyper, som bliver gjort til åbne standarder, så betyder det, at programmer underlagt disse åbne standarder, kan bruge filtypen. Derfor kan du stadig åbne, behandle eller konvertere data i filen.
Dermed skal du ikke bekymre dig om, hvad der sker, når du skal skifte system eller platform. Med åbne standarder, så kan du få dine filer med igen, og du kan stadig tilgå alt i dem.
Åbne standarder – nærmest nødvendige for softwareudvikling
Forhåbentligt har de ovenstående 4 grunde vist, at softwareudvikling nyder utroligt godt af det faktum, at vi har åbne standarder.
For vi kunne godt leve i en verden uden de åbne standarder. Så ville alting være meget afhængigt af specifikke udbydere, monopoler ville blive skabt, og der ville ikke kunne udvikles software, som kan bruges på kryds og tværs.
Men de åbne standarder tillader netop, at vi har en anden verden indenfor software. For dem, som udvikler er det godt, fordi man kan fokusere arbejdet på de vigtigere ting. For forbrugeren er det godt, fordi man ikke bliver låst fast, og fordi man får løsninger, der kan udvikles billigere.
Kort sagt, så er åbne standarder nærmest en nødvendighed, når det kommer til moderne softwareudvikling!