Connect with us

Teknologi

Sådan sætter du et hjemmenetværk op

Router

Lad os dog se det i øjnene: internettet er efterhånden blevet en uløselig del af den moderne tilværelse. Vi bruger i dag internettet til nærmest alt; lige fra vores bank transaktioner, arbejde, studier, indkøb, nyheder og underholdning; internettet er med andre ord kommet for at blive. Slut er dagene med langsomme stationære computere, der skal være tilsluttet direkte til en ledning i væggen. Med de mange laptops og smartphones er trådløse forbindelser i dag den mest udbredte måde, hvorpå man går på nettet. Hvis det er første gang du skal opsætte et hjemmenetværk, bør du læse videre her. For at kunne opsætte et hjemmenetværk, skal du først og fremmest forstå de grundlæggende trin; ellers går den simpelthen ikke. Der er dog gode nyheder; Det er faktisk slet ikke så kompliceret, når det kommer til stykket.

Trådløst eller kablet hjemmenetværk

Der er nogle klokkeklare fordele ved at have et hjemmenetværk, og har virkelig forandret hvorledes vi anvender vores internet i dag. Et hjemmenetværk tillader flere brugere at dele filer, software eller hardware, hvilket jo virkelig er praktisk.

Før vi kommer alt for godt i gang, vil det være en fordel at skelne mellem de to typer hjemmenetværk; nemlig enten kablet eller trådløst. Begge har deres fordele og ulemper, men et trådløst hjemmenetværk er nok den løsning, der er mest praktisk. Hvad enten man taler om et kablet eller trådløst hjemmenetværk, så er begge dele glimrende. Den store forskel er dog hvordan disse hver især opsættes. Et kablet hjemmenetværk har typisk den begrænsning, at man jo er nødt til at opkobles på et samlet modem med ledninger hist og pist, hvilket kan give visse pladsmæssige problemer, og ikke mindst begrænse internethastigheden. Selv om begge typer hjemmenetværk tillader, at man kan dele sine filer, så slipper man dog med alle de ekstra kabler ved at vælge den trådløse løsning. En anden fordel ved at gå trådløst er, at samtlige brugere kan tilslutte sig fjernenheder, såom trådløse printere. Med et trådløst hjemmenetværk behøver man således ikke yderligere ledninger eller hardware. Dette sparer plads, og er desuden betydeligt mere praktisk og tidsbesparende. Der er dog et punkt, hvor kablede hjemmenetværk vinder over det trådløse, og det er en bedre opkobling til internettet uden de store sikkerhedsproblemer. Til gengæld er trådløse hjemmenetværk bedre til mobilsurfing.

Hvilke enheder kan mere specifikt tilsluttes til mit hjemmenetværk?

Et hjemmenetværk er en utroligt alsidig måde, at gå på nettet på. Du kan faktisk vælge imellem følgende enheder, der alle kan tilsluttes netværket:

  • Enhver bærbar computer
  • Enhver stationær computer
  • Mobiltelefoner, såsom iPhone, Androids og Blackberry
  • Tablets: herunder iPad eller Android-enheder
  • Trådløse printere
  • En af de mange online opbevaringsløsninger
  • Ethvert wifi-kamera eller videokamera
  • Spilkonsoller, såsom Playstation, Wii eller Xbox
  • Hjemmebiografer
  • Ethvert smart tv
  • Det gode gammeldags kabelmodem
  • Et trådløst modem og routere

Fælles for alle disse enheder er, at de alle er tilsluttet hjemmenetværket via et modem eller en router ved at bruge det såkaldte Ethernet LAN Local Area Network. Dette betyder blot, at man anvender et netværk, der kan levere rigtigt hurtigt internet (i langt de fleste tilfælde. For at købe din router eller modem skal du blot tage et smut hen til din nærmeste computerforhandler, hvor du nemt kan finde alt det du skal bruge. Det bør dog nævnes, at disse ofte vil leveres gratis, når du påbegynder et abonnement hos en af de mange internetudbydere; så bliver det vist ikke særligt meget lettere.

Hvad for en hastighed bør jeg forvente?

Her er nogle få grundlæggende ting, som du skal holde øje med, når det drejer sig om din netværkshastighed. Når det kommer til hastigheden af din ethernet-forbindelse har du tre forskellige muligheder at vælge imellem; 10 Mbps, 100 Mbps eller 1000 Mbps, når du har en af ovennævnte enheder tilsluttet. Når det kommer til trådløst tilsluttede enheder, så har du derimod fire hastigheder at vælge imellem; 11 Mbps, 54 Mbps, 150 Mbps og 300 Mbps. Hvis du ikke er klar over dette, så er Mbps blot en forkortelse for megabits per sekund, og jo højere et tal, der står foran, jo hurtigere vil din netværkshastighed så være. De fleste danske hjem har en netværkshastighed på omtrent 100 Mbps, når det drejer sig om kabeltilsluttede enheder, og i stedet 150 Mbps, når det gælder trådløse enheder. Begge hastigheder er fuldt ud tilstrækkelige til at kunne bruge internettet til langt de fleste formål. Dog hvis du f.eks. streamer meget, så vil en hurtigere hastighed være den bedst tænkelige løsning.

Læs mere på https://netvaerkskabel.dk.

Fortsæt med at læse

Teknologi

4 ting der benytter automatisk teknologi

automatik

Hverdagen for de fleste voksne mennesker i dag er i hvert fald et par timer for kort. Indimellem børn, arbejde, hus og kæledyr er der kun begrænset tid tilbage, som skal fordeles mellem de sjovere ting i livet. Heldigvis kan vi score lidt ekstra tid. Der findes nemlig masser af automatiske løsninger, der kan hjælpe os med at klare nogle af de små, dagligdags opgaver, og gøre livet lidt nemmere. Her finder du fire ting, som helt sikkert kan gøre en forskel for dig.

Foderautomat til kæledyrene

Kæledyr er helt fantastiske og for mange ikke noget, som man kan undvære, selv om de kræver tid. Heldigvis er der et par ting du kan gøre, for at spare i hvert fald en smule tid. F.eks. kan du købe en foderautomat, så dine dyr automatisk bliver fodret hver dag. Det smarte er at de med en foderautomat aldrig bliver overfodret, men får lige det, de har behov for, takket været foderautomatens smarte teknologi. Du indstiller selvfølgelig selv, hvornår dyrene skal have mad, så det også sagtens kan være imens du er på arbejde. Foderautomaten klarer det hele!

Trådløs oplader til mobiltelefonen

Det er en lille ting, men hvor sparer det meget tid med en trådløs oplader. Vi er i dag så afhængige af vores mobiltelefoner, at vores dagligdag ofte bliver afbrudt, når vi ikke kan finde telefonen eller når den pludselig skal sidde i stikkontakten i en time. Med en trådløs oplader har du en nem og enkelt løsning til at få telefonen ladet op. Det kræver blot at du har en telefon, der kan benytte teknologien, der findes i en trådløs oplader. Den trådløse oplader kommer i mange former og farver. F.eks. kan du få et vækkeur med dedikeret plads til telefonen, som altid vil være opladet og klar til brug næste morgen. Dog findes der også mange andre typer af trådløse opladere.

Robotstøvsuger til hele huset

Rengøring er nok en af de ting, der ligger allersidst på listen over, hvad du har lyst til at bruge din tid på. Dermed ikke sagt, at du ikke gerne vil bo rent og pænt, for hvem vil ikke det? En rigtig smart løsning er robotstøvsugere. Glem alt om de første klumpede maskiner fra et årti siden, der bumpede ind i alting. I dag er vi meget længere fremme end det. I dag klarer robotstøvsugeren sig helt selv. Den bruger supersmart teknologi til at planlægge sin rute, undgå forhindringer og rengøre hele huset. Bagefter tømmer den sig selv og kører tilbage til opladning på dens plads. Alt sammen imens du ikke engang er hjemme.

Automatiske køkkenmaskiner

Det er ikke kun robotstøvsugeren, der kan klare rengøringen imens du er væk. Diverse køkkenmaskiner kan også hjælpe til. F.eks. kan du få kaffemaskiner, der automatisk går i gang om morgenen før du står op. Du kan også få en opvaskemaskine, der automatisk går i gang imens du er væk, eller om natten imens du sover. Det samme kan vaskemaskinen. Sørg for at alle husets smarte maskiner arbejder for dig, når du selv er på arbejde, så kan du lynhurtigt gøre din del, når du kommer hjem og garanteret spare en masse tid hver eneste dag!

Fortsæt med at læse

Teknologi

Sådan fungerer LED lys

led-lys-hjemmet

LED står for Light Emitting Diode eller lysdiode og de er blevet ganske populære. LED lys findes efterhånden i en lang række produkter. Fra udskiftelige pærer til stearinlys og juletræskæder. Det kan man jo egentlig godt forstå, da der er mange gode grunde til at skifte til LED lys. Læs med her.

Hvad er LED lys?

Men hvad er egentlig LED lys? En LED-pære lyser, fordi den elektriske energi omdannes direkte til lysenergi. I modsætning til en gammeldags glødepære, hvor glødetråden først skal opvarmes for at blive omdannet til lysenergi, bliver LED-pæren ikke varm. Kort sagt, så betyder det, at LED ikke bruger nær så meget energi på at lyse, som almindelige pærer. Samtidig giver LED-pærerne ofte et bedre lys end de meget populære sparepærer. Du kan efterhånden få mange typer at LED lys. For eksempel er det populært med havelamper, som har LED og kører på solenergi. Lyskæder er et andet eksempel på lys, hvor LED har vundet indpas. Så er du en af dem, der går og planlægger årets julebelysning flere måneder i forvejen, så kan du med fordel udskifte til LED-lyskæder – og spare dig selv for bekymringer over den store elregning i januar.

LED lys er gode for klimaet og for din økonomi

Når du skifter dine gløde- og halogenpærer ud med LED lys, sparer du altså en del på dit el-forbrug, da de ikke forbruger nær så meget energi. Samtidig vil du også opleve at LED-pæren holder i væsentligt længere tid end de gammeldags elpærer. LED lys er altså en god investering i klimaet, såvel som din økonomi. Der er dog også en anden væsentlig faktor ved at benytte sig af LED lys. De nedsætter brandfaren i dit hjem betragteligt. Særligt halogenspots har været i beredskabernes fokus i mange ord, da de ekstremt varme spots udgør en forøget risiko for brand. Ved at udskifte lamper og spots med LED lys, undgår du at udsætte dig selv og din familie for den fare.

Hvorfor bør du skifte dine stearinlys ud med LED lys?

Når du har skiftet husets glødepærer eller sparepærer ud med LED-pærer, kan du med fordel se på din beholdning af stearinlys. Stearinlys er nemlig ikke gode for indeklimaet. Det er utroligt hyggeligt med stearinlys om aftenen, men man har fundet ud af, at de ikke er gode for dit helbred. Når du vælger at tænde levende lys, afgives der nemlig en stor mængde usunde partikler. Jo større partikelkoncentration man bliver udsat for, jo større er risikoen for ens helbred. Du kan naturligvis lade være med at tænde flere stearinlys eller lufte mere ud. Men du kan også investere i LED-lys. I dag kan man nemlig købe særlige LED-lys, som ligner stearinlys fuldstændigt. Det kan være store bloklys med indbygget timer – så du ikke engang behøver at tænke på at skulle tænde og slukke dem hver dag. Det kan også være LED lys udformet som helt almindelige hvide stearinlys til at stille i lysestager. Mulighederne for at undgå partikelforurening hjemme i stuen er i hvert fald stor.

Fortsæt med at læse

Teknologi

Sådan fungerer en walkie talkie

Barn bruger walkie talkie

En walkie talkie er efterhånden et forældet produkt, da mobiltelefonerne har taget over. Det betyder dog ikke, at børn ikke stadig synes, at det er utroligt sjovt at walkie talkies til at kommunikere på afstand. Og der er faktisk flere situationer, hvor et walkie talkie sæt kan bruges.

Det er nemlig en pålidelig kommunikationsform, der for eksempel ikke kræver mobilabonnement eller internetforbindelse.

Hvis du vil vide meget mere om, hvordan en walkie talkie fungerer, og hvilket regler der er, så læs mere her, hvor vi gennemgår netop dette.

Hvordan virker en walkie talkie?

En walkie talkie er en lille smart enhed, der gør det muligt at kommunikere med hinanden via radiofrekvens. Det blev brugt meget i gamle dage, før mobiltelefonen blev opfundet og internettet og mobilabonnementerne gjorde dem irrelevante.

Det er dog stadig hyppigt brugt på for eksempel industrielle byggepladser, til underholdning i hjemmet – særligt børn er vilde med dem – eller om bord på skibe og i lignende situationer, hvor internettet og mobilabonnementet måske ikke rækker.

Rækkevidden på en walkie talkie

Fordi en walkie talkie benytter radiofrekvens, så er den begrænset af en vis rækkevidde. Rækkevidden afhænger dog helt af det walkie talkie sæt, som du har købt. Derfor skal du selvfølgelig også være opmærksom på dette, når du køber sættet.

Til hjemmebrug eller til brug på arbejdet er det rigeligt med en rækkevidde på 2 – 3 km, men til camping og friluftsliv kan det være en fordel, hvis de rækker længere end dette, da de ofte også vil blive brugt, når du er afsted på tur. Her vil det være ideelt, hvis rækkevidden er stor nok til, at du kan tage ud og vandre og stadig have kontakt med dem, der bliver tilbage på campingpladsen.

Du kan finde forskellige walkie talkies med forskellige rækkevidder, og nogle rækker endda helt op til 10 km. Derfor er det noget af det, som du skal være opmærksom på, inden du køber den.

De forskellige regler

Selvom der ikke er mange regler for brug af walkie talkies, så er der alligevel nogle få, der er værd at pointere.

I 2019 kom der et nyt regelsæt for walkie talkies, hvilket måske virker en smule underligt, når du tænker på, at mobiltelefonen efterhånden har overtaget. Dog giver det god mening for dem, der stadig benytter radiofrekvenser til at kommunikere.

For eksempel gælder samme regel for walkie talkies og mobiltelefoner: de må ikke bruges, når du kører bil, hvis de er håndholdte. Det giver en bøde på minimum 1500 kr., og det gør det altså usikkert for både dig selv, men også andre på vejene omkring dig.

Derudover er det også værd at vide, at alle frekvenser ikke er lovlige. Hvis du køber en walkie talkie til børnene, så kan den selvfølgelig kun bruges på de lovlige, og det gælder også de fleste andre.

Frekvensbånd, som du ikke må benytte, inkluderer dem, der bruges af politi, sygevæsenet, brandvæsenet og officielle radiokanaler.

Fortsæt med at læse

Trending

Copyright © 2019 OSL.dk

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk